• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Reiskousen, vliegtuigsokken, compressiekousen, ...

Reiskousen, vliegtuigsokken, compressiekousen, kortom kousen of sokken voor als je lang onderweg bent...
Merken
VenoTrain Act Microfiber kniekous 280den Dames/Heren Microvezel
De Bauerfeind VenoTrain Act steunkousen of elastische kousen houden de benen fit en gezond en zijn s...
€25,00
- +
Sockwell Circulator compressiekous voor vrouwen
De Sockwell Circulator compressiekousen of steunkousen voor vrouwen van Sockwell zijn vervaardigd v...
€27,95
- +
Sockwell New Leaf compressiekous voor vrouwen
De Sockwell New Leaf compressiekousen van Sockwell zijn steunkousen klasse 2 (20-30 mm Hg). Ze werde...
€27,95
- +
Sockwell Elevation compressiekous voor mannen
De Sockwell Elevation medische compressiekousen van Sockwell zijn vervaardigd van de fijnste natuur...
€27,95
- +
Sockwell Circulator compressiekous voor mannen
De Sockwell Circulator steunkousen voor mannen zijn vervaardigd van de fijnste natuurlijke materiale...
€27,95
- +
VenoTrain Act Sheer Elegance kniekous 140den
De VenoTrain Act sheer elegance 140denier kniekous is een modieuze en elegante steunkous. Deze knie...
€15,00
- +
VenoTrain Act Sheer Elegance stay-up dijkous 70den
De VenoTrain Act sheer elegance 70denier stay-up dijkous is een modieuze en elegante steunkous. Dez...
€20,00
- +
VenoTrain Act Sheer Elegance panty 140den
De VenoTrain Act sheer elegance 140denier panty is een modieuze en elegante steunkous. Deze panty z...
€25,00
- +
VenoTrain Act Sheer Elegance stay-up dijkous 140den
De VenoTrain Act sheer elegance 140denier stay-up dijkous is een modieuze en elegante steunkous. De...
€22,50
- +
VenoTrain Act Cotton Active kniekous 280den Dames/Heren Katoen
Deze katoenen compressiesokken houden de benen fit en gezond en zijn ideaal bij langer rechtstaan of...
€22,50
- +
VenoTrain Act Sheer Elegance kniekous 70den
De VenoTrain Act sheer elegance 70denier kniekous is een modieuze en elegante steunkous. Deze kniek...
€14,00
- +

Reiskousen, vliegtuigsokken, compressiekousen, ...

Waarom heb ik reiskousen nodig?

Wanneer je een lange reis onderneemt zal je gedurende een langere periode stil moeten zitten. We kennen allemaal het gevoel op het vliegtuig wanneer je net iets te weinig beenruimte hebt. Je benen zitten in een oncomfortabele gebogen houding en hebben nauwelijks of geen bewegingsruimte. Hierdoor wordt de normale bloeddoorstroming in de benen vertraagd en gaat vocht zich ophopen in voeten en benen. Ook tijdens een autoreis, treinreis of busreis zal je gedurende een langere periode stil moeten zitten waardoor de bloeddoorstroming in de benen sterk verminderd wordt.  Dit kan zich uiten in gezwollen en vermoeide benen of een branderig gevoel in de onderbenen ten gevolge van een tekort aan zuurstof in de spieren. Deze symptomen samen bevorderen spataders en kan in extreme gevallen zelfs leiden tot een reizigerstrombose. Wist je dat je tijdens een langeafstandsvliegreis een kans van 1/100 hebt om een reizigerstrombose op te lopen? Bij het dragen van reiskousen wordt dit risico vermindert tot 1/1000.

Wat is het nut van reissteunkousen?

Reissteunkousen zorgen er kort samengevat voor dat de bloeddoorstroming optimaal blijft verlopen. De reiskousen zijn een soort van compressiekousen of drukkousen welke door een druk op het onderbeen een optimale bloeddoorstroming garanderen op momenten dat je weinig of geen bewegingsruimte hebt. Door een goede bloedcirculatie krijgt je lichaam en je spieren voldoende zuurstof en blijf je langer fris en fit. Op deze manier zorg je er voor dat het bloed in de onderbenen optimaal circuleert in je bloedbanen en zo het risico op bloedklonters en spataders vele malen vermindert wordt

Zo van die reiskousen dat ziet er echt niet uit…

Er zijn heel wat vooroordelen als het over compressiekousen of drukkousen gaat. Ze zien er niet uit, ze zijn veel te warm, ik ga toch niet op reis naar een land waar het 35 graden is met reiskousen aan, dan zweet ik me een breuk en dat ziet er niet uit.In realiteit is het zo dat reiskousen verkrijgbaar zijn in neutrale tot rechtuit moderne prints waardoor je het verschil tussen normale kousen of reiskousen echt niet kan zien. Daarnaast zorgen thermoregulerende materialen zoals merionowol en bamboe dat je geen zweetvoeten krijgt of nare geurtjes. Zo kan je zonder zorgen je schoenen uit doen tijdens die lange intercontinentale vlucht.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van reiskousen?

Volgende aandachtspunten helpen je op weg:

  • Zorg at je een kniekous hoogte (AD), net onder de knie neemt, deze hoogte stimuleert optimaal de bloeddoorstroming van je onderbeen naar de hoger gelegen delen van het lichaam. Korte sokken hebben geen impact op de kleppen in je onderbeen en hebben dus geen aantoonbaar stimulerend effect. Kousen tot boven de knie zullen bij een zittende houding door de druk mogelijks net de doorstroming afknellen.
  • Drukklasse: een goede reiskous moet minimaal een drukkende werking hebben van 15-20 mmHg Kijk dus steeds op de verpakking naar de drukklasse. Tussen 15 en 20 mmHg spreken we van drukklasse 1 of CCL1, dit is voldoende voor een efficiënte ondersteuning. Indien u in de dagelijkse activiteiten reeds compressiekousen draagt van een hogere drukklasse is het steeds aangewezen dit even te bespreken met uw behandelend arts of geneesheer. 
  • Samestelling van de materialen. Je vind al zogenaamde reiskousen op de markt vanaf 15€, maar er zijn er ook van meer dan 50€… Waar zit het verschil? Veel is te verklaren door de gebruikte materiaalsoort. Materialen zoals katoen en synthetische materialen zijn relatief goedkoop, materialen zoals bamboe, alpaca en merinowol zijn duurdere grondstoffen, maar hebben ook specifieke eigenschappen welke het draagcomfort vergroten en een vochtregulerend effect hebben. Wel handig als je naar een warm land reist…

Hoe kies ik de juiste maat?

De meeste fabrikanten werken hier met standaard schoenmaten, dat maakt het makkelijk. Aanrader is zeker om de sokken eens een dagje aan te doen voor je effectief op reis gaat. Op die manier ben je reeds vertrouwd met het (algemeen als aangenaam ervaren) drukkend effect van je kousen. Het geeft je ook de kans te kijken of ze effectief lekker zitten, dus niet te groot en niet te klein.

 

Advies: zorg er steeds voor dat je voldoende drinkt tijdens het reizen, beperkt het gebruik van alcoholische dranken en vooral, tracht in de gegeven omstandigheden toch zoveel mogelijk te bewegen. Dit kan een kleine wandeling zijn op het vliegtuig, maar uiteraard ook tijdens een stop met de wagen even een wandelingetje maken.

Prettige (veilige) reis!