• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Steunkousen - Compressiekousen

Steunkousen - Compressiekousen

STEUNKOUSEN - COMPRESSIEKOUSEN - DENIERS

Door de juiste ondersteunde kousen te dragen, kan je veel problemen vermijden.
Als je s’ ochtends steunkousen aantrekt, ga je overdag geen gezwollen enkels of pijnlijke benen krijgen. Ook het gevoel van vermoeide benen en zware benen verdwijnt hierdoor.

Tracht kousen met een bepaalde druk altijd zo snel mogelijk na het ontwaken aan te trekken (uiteraard kan je wel even gaan staan om je te wassen/douchen). 

Bij Capablis bieden wij verschillende drukkousen aan. Zowel medische steunkousen als niet medische steunkousen.

Onder de niet medische steunkousen, vallen ook de denier kousen. De druk van deze kousen wordt bepaald door de dikte van de gebruikte garens. De sterkte van deze kousen wordt uitgedrukt in “deniers”.
Ze geven een goede ondersteuning, maar de compressie is niet zo stevig als bij kousen met een bepaalde drukklasse.
Deze denier kousen vallen niet onder de Europese Richtlijn Medische hulpmiddelen en daardoor zijn er ook geen vastgestelde drukverdelingen voor. 

Enkel kwalitatief hoogwaardige compressiekousen of steunkousen zoals ze ook worden genoemd, zijn zodanig geweven dat ze een gradueel drukverloop hebben (van stevig onderaan naar minder stevig opwaarts). De compressie van deze steunkousen wordt uitgedrukt in “drukklasse”. De mate van deze druk wordt aangegeven door mmHg, wat staat voor millimeter kwik.

MEDISCHE STEUNKOUSEN

Dit zijn elastische kousen die een bepaalde druk op de benen uitoefen waardoor de benen niet meer zo moeten "werken".
Het bloed dat in de onderbenen zit, moet weer naar boven, naar het hart gepompt worden, maar dit is niet altijd evident voor de aders. Beweging is hierbij een eerste zeer belangrijke factor om de bloedsomloop te stimuleren.
Maar een druk van buitenaf door steunkousen kan hierin mee het antwoord zijn waardoor je je instant weer fitter en beter voelt.

Ook vocht dat in de benen zit, moet verwijderd worden. Toch blijft vocht (oedeem) heel vaak wel in de onderbenen zitten (mede door de zwaartekracht).
Eveneens bij dit soort klachten zal een druk van steunkousen veel helpen om het vocht te verwijderen (enerzijds via de bloedbanen en anderzijds via cellen in het lichaam). De steunkousen duwen als het ware het vocht weg.
Wanneer je s' ochtends je steunkousen aantrekt, krijgt het oedeem niet eens de kans om zich op te stapelen in de onderbenen.
Je dient dus de kousen 's ochtends aan te trekken. Hierdoor blijven je benen dun gedurende de rest van de dag en voelen niet meer zwaar of vermoeid aan.

NIET MEDISCHE STEUNKOUSEN

Bij niet medische steunkousen is er ook een bepaalde druk die sommige aandoeningen of kwalen aan de (onder)benen laten verdwijnen. Aderspat, gezwollen enkels, vermoeide benen, pijnlijke benen, zijn maar een paar klachten die door het dragen van niet medische steunkousen zullen verdwijnen of verminderen.
Indien ze niet verdwijnen, is het mogelijk dat er een stevigere druk vereist is en kan je dus overstappen naar medische steunkousen.

ZWANGERSCHAPSPANTY

Het vrouwelijk lichaam verandert drastisch tijdens een zwangerschap.
Je wordt minder bewegelijk, je hebt zware benen en gezwollen enkels, steeds meer krijg je een vermoeid gevoel ... Maar met de juiste zwangerschapspanty zijn die zware of zelfs pijnlijke gevoelens onmiddellijk verdwenen.

TED KOUSEN

Deze kousen zijn het buitenbeentje ...
Een andere kleur (wit), anders geweven (ritsen niet door), hebben een opening onderaan de voetzool (zodat je bv je voeten kan wassen zonder de kousen uit te trekken) ed ... En ze worden aangeraden te dragen tijdens sommige operaties (van langer dan een 1 à 1,5 uur). Bij een volledige verdoving zal je niet meer bewegen, is de bloedsomloop veel langzamer en maakt de patiënt kans op een diep veneuze trombose.

Ook zijn deze TED kousen specifiek bedoeld om te dragen na het verwijderen van aderspat. 
De druk op de benen zal helpen de behandelde aders makkelijker te laten verdwijnen, maar eveneens helpen ze om de wondjes op de benen sneller te laten genezen.
Als je de kousen telkens uit- en weer aantrekt zal dit het genezingsproces niet ten goede komen. Een gebruik van de opening onderaan de kousen kan dus zeker van pas komen bij bv een voetverzorging.

In geval van bedlegerigheid zijn ze erg handig om een beentrombose te vermijden, en om bv een wondverzorging toch gemakkelijk toe te laten

BESLUIT

Klachten zoals vermoeidheid, pijnlijke benen, gezwollen onderbenen, dikke enkels, vochtophoping, de kans op spataders, de kans op een trombose, huidproblemen op de benen, … verdwijnen door het dragen van de juiste compressiekousen.
Het dragen van steunkousen zal u verlossen van vele problemen, maar sterker nog, het zal vele problemen voorkomen.
Men kan stellen dat compressiekousen gedragen worden om elke vorm van ophoping van vocht (oedeem) tegen te gaan, veneuze insufficiëntie, diep-veneuze trombose, bij wondroos en zelfs om de sportprestaties te bevorderen. 

Niet medische therapeutische kousen dragen ertoe bij dat u geen vermoeide benen meer hebt, dat uw pijnlijke benen voorgoed voorbij zijn en dat u bij het reizen geen gezwollen enkels zal krijgen of oedeem zal vasthouden in uw onderbenen.

Het effect van steunkousen is enorm!
Klachten zoals vermoeidheid, pijnlijke benen, gezwollen onderbenen, dikke enkels, vochtophoping, de kans op spataders, de kans op een trombose, huidproblemen op de benen, … verdwijnen.
Het dragen van steunkousen zal u verlossen van vele problemen, maar sterker nog, het zal vele problemen voorkomen.
Steunkousen, sportcompressiekousen, zwangerschapspanty's of denier kousen zijn dus nog zo gek niet...

Wil je nog een beetje extra informatie rondom spataders, dan kan je hier klikken.

Terug naar boven

Omdat we heel goed weten dat steunkousen best wel een ingewikkelde materie is, bieden we onze jarenlange expertise ook graag telefonisch aan. Wij hebben een team dat reeds tientallen jaren ervaring heeft met compressiekousen. Geen enkele vraag is ons vreemd! 

                                 02 793 02 46