• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Koopgids zit-sta bureau's

De aankoop van een zit sta bureau is een ware investering, niet alleen in geld maar vooral in comfort. Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk waar voor je geld. Wanneer je goed begrijpt wat de verschillende elementen van een zit-sta bureau zijn, samen met hun specifieke aandachtspunten ben je gewapend om een gefundeerde beslissing te nemen. Neen dus even de tijd om hier de basisbegrippen door te nemen.

Wat is “een in hoogte verstelbare werkplek” en waarom is dit gezond?

De grootste klacht bij ziekteverzuim zijn rugklachten en nekklachten. Heel dikwijls zijn deze te wijten aan een verkeerde hoogte van het bureau. Hierover zijn ergonomen het alvast eens. Meer nog, ergonomen raden aan om 20 tot 30 % van de werktijd rechtop te staan. Dit verbeterd niet enkel de gezondheid, maar bevordert ook de concentratie van de gebruiker. Door rechtop te staan gebruikt men andere spiergroepen, die zittend onvoldoende en eenzijdig gebruikt worden en gaat men de bloedcirculatie stimuleren. In de Scandinavische landen zijn 70 % van de kantoren met elektrisch verstelbaar meubilair ingericht. Deze evolutie is geen hype, geen modetrend, maar een echte trendbreuk!

Het is helemaal ingeburgerd dat bureaustoelen in hoogte verstelbaar zijn, maar minstens even belangrijk is een in hoogte verstelbaar bureau. Iedereen is uniek, heeft zijn eigen grootte en net daarom is een aanpasbaar bureau zo belangrijk.
We spenderen vele uren op onze werkplek, daarom moeten we ervoor zorgen dat het een ideale omgeving wordt voor alle medewerkers en in alle omstandigheden. Dit geldt natuurlijk ook voor bureaus thuis. Studenten zitten altijd achter hun bureau, of mensen die van thuis uit werken, doen dit meestal zittend. Een in hoogte verstelbaar zit sta bureau is zeker niet duurder dan een stevig niet verstelbaar model, het is vooral veel gezonder…

Wanneer u overweegt een zit sta tafel of bureau aan te kopen zijn er een aantal zaken waar u best rekening mee houdt. Concreet gaat het dan over uw persoonlijke wensen of voorkeuren, anderzijds gaat het over de technische aspecten van de zit-sta bureau. In deze koopgids lichtten we een aantal elementen toe die uw uiteindelijke keuze positief zullen beïnvloeden.

Stel, u hebt beslist en u gaat een zit-sta bureau kopen, hoe begint u er dan aan?

Dit zijn mogelijke vragen die u kunt afwegen

 • Wat zijn uw persoonlijke wensen?
 • Wie verkoopt er zit-sta bureau's?
 • Hoe groot moet de je bureau zijn?
 • Wat kost zo’n zit-sta bureau?
 • Wat is uw budget en is dit realistisch?
 • Wat zijn de verschillende beschikbare modellen?
 • Wat zijn de onderliggende verschillen tussen de mogelijke fabrikanten?
 • Wordt zo’n zit-sta bureau geleverd aan huis of moet u die zelf gaan afhalen?
 • Wordt zo’n zit-sta bureau gemonteerd bij de eventuele levering en zijn hier extra kosten aan verbonden?
 • Past zo’n zit-sta bureau in uw omgeving? Wat zijn de mogelijkheden qua vormgeving en verkrijgbare kleuren?

U merkt het, heel wat vragen kunnen naar voor komen...

Algemeen zijn de technische aspecten op te delen in 2 verschillende groepen, meer specifiek; groep 1: de stabiliteit en groep 2: het bewegingsmechanisme

1. De algemene stabiliteit.

1.1 Positionering van de basis (poten) van de tafel.

Voor een goede algemene stabiliteit is het essentieel dat de poten van het bureau zo gepositioneerd zijn dat rondom het bureau de stabiliteit evenredig verdeeld is, m.a.w. centraal op de basis. Asymmetrische positionering van de basis zorgt voor een ongelijke verdeling van de belasting op het tafelblad en komt de algehele stabiliteit niet ten goede.

Decentrale orientatieCentrale orientatie

1.2 De opbouw van de poten

Er bestaan 2-delige poten en 3-delige. Om tot eenzelfde hoogte te komen is het vanzelfsprekend dat de 2-delige stukken langer zijn dan de 3-delige. De 3-delige telescopische poten zijn daarom ook stabieler dan de poten die uit 2 delen bestaan.

2 delig onderstel3 delig onderstel

1.3 Algemene materiaalkeuze van het frame

Om budgettaire redenen gebruiken fabrikanten een constructief minderwaardige opbouw voor de constructie van het frame. Uiteraard is het ook belangrijk dat het frame van het bureau uit stevig, zwaarder en kwaliteitsvol materiaal is gemaakt. Kijk dus zeker ook eens onder het bureaublad.

Goedkope constructie

 1.4 Opbouw van het dikste deel van de poten.

Voor de algemene stabiliteit is het best wanneer het zwaarste gedeelte van de poten zich aan de onderkant van het bureau bevindt. Het dikste gedeelte van de poot moet onderaan bij de voet zijn zodat het uitschuiven van de poten onderaan begint. De kantoortafels en werktafels van vb. Ikea hebben het dikste gedeelte bovenaan waardoor de tafel bovenaan zwaarder is dan onderaan. Wanneer het zwaarste gedeelte aan de bovenkant zit, zal dit het zit-sta bureau in de sta stand zonder enige twijfel minder stabiel maken. Het ballastpunt ligt namelijk veel hoger wat vanzelfsprekend tot een verminderde stabiliteit leidt.

Zwaartepunt bovenzwaartepunt beneden

Tip! Men kan de stabiliteit nagaan door een glas water op het meubel zetten en eens aan de lange en korte zijde van de tafel te tikken. Het water zal de stabiliteit aangeven.

2. Het bewegingsmechanisme voor de bediening van het bureau.

Er bestaan 3 algemene principes voor het verstellen van de hoogte van een zit sta bureau.

2.1 Aandrijving doormiddel van een gasveer

Hierbij wordt de hoogte ingesteld door de druk op een gasveer. Het voordeel hiervan is dat het een goedkope oplossing is en je hebt hiervoor geen stopcontact in de buurt van je bureau nodig. Nadelig zijn dan weer het feit dat de manipulatie sterk beïnvloedt wordt door het gewicht op het werkblad, hoe meer gewicht hoe moeilijker het wordt om de hoogte in te stellen. Het is ook bijna onmogelijk om altijd de juiste hoogte terug te vinden. Dit is steeds een inschatting waardoor je nooit op dezelfde werkhoogte zit.

2.2 Aandrijving doormiddel van een slinger

Hierbij gebeurt de instelling van de hoogte doormiddel van een slinger of hendel welke aan de zijkant van het bureau geplaatst is. Een wormwiel zorgt dan voor de instelling van de hoogte. Voordeel van dit principe is dat het een goedkope oplossing is en dat er is geen vereiste is voor een stopcontact in de buurt. Nadeel is het feit dat het manuele (fysieke) werk demotiverend werkt om de hoogte “alweer” aan te passen, hierdoor blijft het bureau veel langer op eenzelfde sta of zit-positie ingesteld staan en gaat het verhoopte effect grotendeels verloren.

2.3 Aandrijving doormiddel van een elektrische motor.

Hierbij wordt de instelling geregeld door een motor welke het bureau op en neer laat gaan. Voordelen zijn dat het heel makkelijk wordt (lees laagdrempelig) om van de zit- naar de sta-positie te gaan en omgekeerd.
Sommige bureau's kunnen de werkhoogte in het geheugen opslaan om snel en heel eenvoudig te kunnen wisselen van zit- en stahoogte (eventueel kan ook de werkhoogte van meerdere personen opgeslagen worden).
Nadelen zijn dan weer dat dit een minder goedkope oplossing is en er altijd een stopcontact in de buurt aanwezig moet zijn.

 • Algemeen kunnen we stellen dat de elektrische bediening omwille van z’n laagdrempeligheid in gebruiksgemak heel wat voordelen biedt ten opzichte van de klassieke manuele bedieningen.
  Het rechtvaardigt naar ons oordeel ook de meerprijs want hierdoor zal het ultieme doel pas echt bereikt kunnen worden nl. heel gemakkelijk meer variatie brengen in uw werkhouding en dit op de meest gebruiksvriendelijke manier.

Het bedieningspaneel

In het geval van een elektrische bediening zijn er ook heel wat verschillende varianten beschikbaar. Het grootste voordeel is dat de tafel hiermee 100% zeker op de juiste hoogte ingesteld staat. Let hierbij op volgende punten:

 • Kan je de plaats van het bedieningspaneel zelf kiezen of ligt deze plaats vast?
 • Kan de bediening (knoppen) onder het tafelblad verborgen worden?
 • Is er een kinderveiligheid voorzien? Kan handig zijn wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. Met deze functie vermijd je dat ze de tafel kunnen bedienen.
 • Is er een display (uitlezing) voorzien op de bediening. Deze geeft de hoogte weer van het werkblad. Zo weet je altijd wat de exacte hoogte is. Dit is zeker handig wanneer meerdere personen aan 1 zit-sta bureau werken.
 • Is er een geheugenfunctie voorzien in de bediening. Hiermee kan je voor 1 of meerdere personen de hoogtes vastleggen zodat je met 1 eenvoudige druk op de knop je bureau transformeert van de ene naar de andere werkpositie en dit op de vooraf ideaal ingestelde hoogte.

Enkele mythes en vooroordelen

“een elektrisch zit-sta bureau heeft een elektrische motor en verbruikt dus altijd elektriciteit!”

De motor verbruikt bij de manipulatie effectief een heel klein beetje elektriciteit, maar dit is echt verwaarloosbaar. De stand-by verbruiken liggen lager dan 0,5w. d.w.z. dat de effectieve kost (in stand-by modus) hiervan lager is dan 1€ op jaarbasis. Meer waarschijnlijk is 1€ uw totale kost op jaarbasis, inclusief de manipulaties van zit- naar sta-positie en andersom.

“Wanneer je teveel rechtstaat tijdens het werken krijg je een branderig gevoel in de benen.”

Afwisseling is hier de boodschap. Onderzoek heeft aangetoond dat een regelmatige afwisseling van positie als het meest aangenaam ervaren wordt. Het is effectief zo dat er een patroon moet doorbroken worden om tot een effectief resultaat te komen. Dit moet je zelf aanvoelen en is voor iedereen anders. Tip kan hierbij zijn om bepaalde activiteiten, vb. mails beantwoorden te associëren met staand werken en offertes opmaken met zittend werken. Algemene regel hier is dat (na gewenning) 20/30% van de tijd rechtstaand werken als meest effectief ervaren wordt.

Ons aanbod

Het door Capablis aangeboden gamma zit sta bureau's is tot stand gekomen na een zorgvuldige marktevaluatie. Hierbij zijn we tot een selectie gekomen van 2 modellen waar we prijs-kwailteit tot het beste resultaat kwamen. Meer specifiek spreken we over volgende modellen:

FLEX

Onze uitvoering voor particulier normaal gebruik. De detailinformatie kan u hier terugvinden. De Flex werkplek is beschikbaar in volgende afmetingen 160x80 cm of 120x80 cm

FLEX-PRO

Onze uitvoering voor professionelen en particulier intensief gebruik. De detailinformatie kan u hier terugvinden. De FLEX-PRO werkplek is beschikbaar in de volgende afmetingen: 120x80 cm, 160x80 cm en 180x80 cm

Beide modellen zijn standaard verkrijgbaar in 3 kleuren onderstellen (Wit, zilvergrijs en zwart) en 3 kleuren werkbladen (wit, lichtgrijs en donker eik). Afwijkende maatvoeringen of kleuren zijn steeds op aanvraag te bekijken.

Wist u dat:

 • In de westerse wereld doet algemeen 20% van de bevolking tijdens het weekend uitsluitend zittende activiteiten.
 • Mensen met een typische “bureau-job” spenderen meer dan 70% van hun werktijd achter een bureau waarbij ze gemiddeld maar 4 keer hun werkplek verlaten.
 • Lang stilzitten en algemeen sedentair gedrag worden geassocieerd met allerlei gezondheidsrisico’s zoals hoge bloeddruk, vermoeide ogen, cardiovasculaire aandoeningen, verschillende types kanker, spier en gewrichtsklachten… enz.

Nog niet helemaal overtuigd of heeft u bijkomende vragen? Laat het ons weten, we staan u graag te woord.

Maak de switch, koop een zit sta bureau en investeer in uw gezondheid!