• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Medische steunzolen op maat of prefab inlegzolen

Medische steunzolen op maat of prefab inlegzolen

Waarom (prefab) steunzolen?

Steunzolen zijn verschillend op vele manieren; ze worden anders gefabriceerd, bestaan uit andere materialen en hebben andere vormen.

Soms gaat het om inlegzolen die een stand van voeten moeten corrigeren, maar soms gaan het om steunzolen die enkel moeten ondersteunen, het kan ook gaan om orthopedische steunzolen op maat gemaakt, maar evengoed om orthopedische (prefab) steunzolen, of zolen die moeten ontlasten zoals bijvoorbeeld bij hielspoor.

Prefab steunzolen op maat

Na wetenschappelijke onderzoeken, kon men concluderen, hoewel elke voet individueel is, er toch “gemiddelde” zolen gemaakt worden per aandoening. Zo zijn er zolen voor platvoeten, holvoeten, voeten met hielspoor of pijn aan de achtervoet en ga zo maar verder. We kunnen dus stellen dat er om bepaalde klachten zeker een algemene gemiddelde zool kan worden gebruikt. Vandaar dat je kan spreken van een prefab steunzool op maat.

Begin bij een goed begin

Uiteraard is het vooreerst belangrijk dat men goede schoenen draagt. Dit hoeven niet specifiek schoenen voor steunzolen te zijn, of orthopedische schoenen. In principe kan men stellen dat een degelijke plattere schoen, met een tip waar de grote teen voldoende ruimte in heeft, geschikt is voor elke voet. Hoe hakken zijn dus eigenlijk niet aan te raden, maar mits een gezonde afwisseling met wel goed schoeisel dient u ze niet allemaal te gaan vervangen.

Ook een hardloper zal beamen dat een goede loopschoen geen overbodige luxe is.

Als een voet niet goed gepositioneerd is, zal de enkel het ook niet zijn, de knie eveneens niet, de heup heeft hier ook gevolgen van, de rug kan dit voelen, alsook de schouders en nek en dit kan uitstralen tot in het hoofd. Dit alles draait om een goede, gezonde start en dan moeten we gaan naar de basis van het lichaam …    onze voeten!

Goede schoenen in combinatie met steunzolen

Wanneer men een “gezonde” schoen met de juiste inlegzolen combineert, zal men merken dat het lichaam hier zeer positief op reageert. Men is veel minder vlug moe, het vermoeide gevoel in de benen en voeten is weg, rugklachten verdwijnen, je veel meer energie, de bloedcirculatie wordt bevorderd wat weer vele andere positieve effecten heeft. Een goede, gezonde ondersteuning is het absoluut noodzakelijke begin van een goede houding. En een goede houding is dan weer absoluut noodzakelijk om nergens anders (pijnlijke) klachten te krijgen.

Klachten ter hoogte van de enkels, knieën, of in de rug, schouders, nek, zelfs hoofdpijnen kunnen allemaal verbeteren door het dragen van de juiste steunzolen. Zij duwen als het ware de voeten, de fundamenten van het lichaam in de juiste positie waardoor de rest van het lichaam ook goed komt te staan. De zolen vangen de schokken op die het lichaam zelf niet meer moet absorberen waardoor elke stap een aangename beweging wordt, terwijl men in andere gevallen misschien iedere keer een schok door het hoofd voelt gaan.

Specifieke of aangeboren klachten

Soms heeft de voet wel een goede stand, is het fundament dus eigenlijk goed geplaatst, maar is de voet van een bepaalde vorm dat er toch een ondersteuning gewenst is.

Je kan ervan uitgaan dat alle voeten graag een lichte tot stevigere ondersteuning vragen. Zo zal je bijvoorbeeld geen enkele zichzelf respecterende wandelschoen vinden zonder een goede voorgevormde zool.
Elke voet die wat langer een gewicht moet dragen hetzij door een staand beroep, rechtopstaand werken in het huishouden of al wandelend in de vrije tijd, zal een voorgevormde zool als meer dan aangenaam ervaren.

De ontlasting die inlegzolen kunnen bijvoorbeeld kunnen bieden bij hielklachten is van onmeetbaar belang. Een ontsteking zal pas genezen wanneer er rust op de desbetreffende plaats komt en dat kan door uitsparingen in de zolen te creëren waardoor de patiënt nog wel op zijn voeten kan staan, behalve precies op die ene plek waar de ontsteking is. De pijn gaat er onmiddellijk door verminderen en de ontsteking kan beginnen genezen.

Pijn in de voorvoet ook wel metatarsalgie genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Toch is er in vele gevallen maar 1 oplossing, omdat de voetboog bijna altijd terug in de originele vorm moet geduwd worden. Dit kan door een bultje (pelotte) onderaan op de zool te plaatsen, die de patiënt onmiddellijke verademing biedt. Ook dan kan de eventuele ontsteking pas beginnen genezen. Er wordt aangeraden de zolen te blijven dragen want zodra men opnieuw zonder het bultje onderaan gaat stappen, zal de voetboog niet meer voldoende gevormd worden. Uiteraard kan men wanneer de pijn verdwenen is, al wel eens schoenen zonder zolen dragen worden. Zodra de pijn terug optreed, dient men de zolen weer wel opnieuw frequenter te dragen.

Het is belangrijk dat we kritisch blijven, nuttig om ons goed te laten informeren en dan het juiste oordeel te vellen. In dit geval is het de enige correcte beslissing dat steunzolen nuttig zijn voor het hele lichaam van iedereen.

Steunzolen, onze sterkte!

Iedere voet is individueel, alle afdrukken zijn anders. Daarom is het bijzonder belangrijk dat we steunzolen op maat kunnen maken. Beide zolen van linker en rechter voet kunnen dus van elkaar afwijken. Echt op maat gemaakte zolen, een steun voor iedere voor het ganse lichaam!

Steunzolen zijn zolen die de voeten steunen. Het woord zegt het zelf. Hoe beter de voeten ondersteund worden, hoe beter het lichaam hierop zal reageren.

Het klinkt ook logisch dat je last zal krijgen van je voeten wanneer je bijvoorbeeld enkel op je hielen en voorvoeten steunt. Dat is vermoeiend en pijnlijk na verloop van tijd. Als je de volledige voetholtes opvult met een hiervoor speciaal ontworpen zool, zal je op je volledige voetzool kunnen steunen en je lichaamsgewicht dus veel beter verdelen. Het spreekt voor zich dat dit veel aangenamer en vooral ook gezonder is.

Een goede ondersteuning, is een goede basis en dus een goed fundament.

Goed begonnen is deze keer zelfs meer dan half gewonnen!