• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hallux Valgus

Een ontstoken vergroeiing, een soort van bult ter hoogte van de zijkant van het gewricht van de grote teen kan gaan ontsteken en voor erg veel pijn zorgen... Gelukkig kan in veel gevallen dit leed door zelf in te grijpen, verholpen worden.
Merken
Hallux Valgus bescherming (Silicone)
Het is zeer pijnlijk wanneer de zijkant van de voet steeds tegen de schoen aanwrijft. Er kunnen eelt...
€9,95
- +
Siliconen teenspreider (Brede spreiders)
Deze teenspreiders werden van een zorgvuldig uitgezocht siliconen materiaal vervaardigd omdat het vo...
€7,95
- +

Hallux Valgus

Wat is een hallux Valgus dan eigenlijk?

Bij een vergroeiing van de (dikwijls grote) teen kan een hallux Valgus ontstaan, een bult aan de zijkant van de voet ter hoogte van de grote teen. Vaak is dit erfelijk en wordt het van moeder op (meestal) dochter overgedragen.
De grote teen gaat naar binnen groeien (richting andere tenen van dezelfde voet), het gewricht duwt steeds meer naar buiten waardoor de overige tenen alsmaar minder plaats krijgen en kunnen op de duur overliggend op en onder elkaar gaan (mis)groeien. Dit laatste is uiteraard een gevolg van een hallux valgus waar niet onmiddellijk bij werd opgetreden, maar er zijn apparaten en mogelijkheden die dit probleem efficiënt kunnen aanpakken.
Eveneens in dit geval kan men andere klachten krijgen zoals hamertenen.

Een teen die buitenwaarts groeit, dus weg van de tenen van dezelfde voet, heet een Hallux Varus. Een minder voorkomend probleem, doch ook zeer lastig!

De vergroeiing heet dus Hallux Valgus, de pijn die erdoor kan veroorzaakt worden is een ontsteking of bursitits.

Gelukkig zijn niet alle klachten zijn even ernstig! De meeste mensen hebben een lichte vorm van hallux valgus, deze is niet storend, gaat niet ontsteken en daar valt dus prima mee te leven zonder in te grijpen!

Een bult ter hoogte van het gewricht van de grote teen

De meeste van de menselijke gewrichten zitten vlak onder de huid en zijn daardoor dus ook gevoelig voor druk van buitenaf.
We hebben ons skelet en gewrichten nodig om te kunnen bewegen. Rond de gewrichten zitten pezen die soepel over de gewrichten moeten kunnen schuiven. Hiervoor heeft het menselijk lichaam een soort van zakje ontwikkeld gevuld met een slijmerig vocht, dit zakje heet een slijmbeurs en bevindt zich tussen de pezen en het gewricht.

Als er een irritatie/ontsteking op de slijmbeurs ontstaat, spreekt men van een bursitis.

Wanneer een knobbel ter hoogte van de grote teen gaat ontsteken, heeft men het in de volksmond gemakkelijk over een hallux valgus, maar in feite is het een bursitis van dit gewricht.

Zo'n ontsteking aan de voet, kan veroorzaakt worden door een constante wrijving (bijvoorbeeld door te smalle, hoge of te kleine schoenen).

Als het om een lichtere vorm van ontsteking gaat, bestaat de kans dat je de pijn erg gemakkelijk kan oplossen door de knobbel te beschermen met een siliconen kapje.

Gevolgen van een hallux Valgus

Helaas kunnen problemen aan de voeten tot bijzonder grote en vooral nare gevolgen zorgen!

Doordat je anders gaat stappen en bewegen, heeft dit rechtstreeks gevolgen op de rest van je lichaam. Je zal misschien je andere voet gaan overbelasten, maar de enkels, knieën, heupen en rug zijn de voornaamste "opvangers" bij dergelijke veranderingen in het lichaam en moeten dus ten alle tijden vermeden worden! 

Als deze bult aan je voet teveel wrijving krijgt of overbelast wordt, zal het gewricht hierdoor problemen krijgen, maar ook de huid kan grote irritaties ontwikkelen. Hardnekkige eelt, eeltpitten (eksterogen), tot zelfs openliggende wonden (bijvoorbeeld beginnend met blaren) zijn geen uitzonderingen.
Met een hallux valgus nachtapparaat kan men deze vergroeiïng vertragen of zelfs in sommige gevallen tegengaan.

Het spreekt voor zich dat dit een erg pijnlijke aandoening kan zijn en daarom is het noodzakelijk dit (indien mogelijk) te vermijden.

Conclusie

Een hallux Valgus is een vergroeiing van het gewricht waarbij de grote teen naar buiten toe wijst (lateraal), maar het middenvoetsbeentje van de grote teen wijst naar binnen (mediaal).

Naast erfelijkheid, is het ook mogelijk dat een hallux valgus veroorzaakt wordt door het dragen van hoge hakken of schoenen met smalle punten.

In eerste instantie kan een siliconen teenspreider of een siliconen beschermer ingrijpen, maar in een verdere fase kunnen nachtapparaten een oplossing bieden.

Steunzolen zijn zeker ook aan te raden en zullen je voeten ten allen tijden een grote dienst bewijzen.