Heuppijn, hoe kan je het vermijden

Heuppijn, hoe kan je het vermijden

Waarom krijgen mensen last van heuppijn en wat kan eraan gedaan worden om weer zonder pijn te kunnen bewegen?
Vind al je antwoorden op deze vragen in dit artikel.

Heuppijn, osteoporose hoe kan je het vermijden?

Het heupgewricht is een redelijk complex kogelgewricht in het menselijk lichaam.
Dit gewricht stelt ons in staat om de benen ten op zichte van het bovenlichaam in alle verschillende richtingen te draaien.

Bovendien moet het ook een stevig gewricht zijn, omdat het veel gewicht dient te kunnen dragen en het is de verbinding tussen het vaste bovengedeelte van het lichaam en het bewegende ondergedeelte.

Eén van de meest voorkomende breuken is precies hier in dit heupgewricht, vooral bij oudere mensen en dan nog meer specifiek komt het over het algemeen voor bij oudere dames.
De oorzaak hiervan ligt gedeeltelijk bij de vorm van het heupgewricht en zeker ook bij het minder stabiel worden door het verouderingsproces. Een weloverwogen valpreventie is dan ook zeker van toepassing. (Blog 26/01: 10 tips douchestoel of badstoel).
Maar op bepaalde plaatsten is de vorm van een menselijk heupgewricht een beetje minder dik, waardoor er dus plekken in het gewricht bestaan die gevoeliger zijn voor breuken of blessures. Na een bepaalde leeftijd ontstaat osteoporose (botontkalking) waardoor de botten en gewrichten minder sterk worden.

Een heupoperatie waarbij de chirurg een heupprothese plaatst, komt dan ook meer dan regelmatig voor.
Gerelateerd aan de leeftijd, wordt men bij het verouderen vaak minder stabiel en soms treden evenwichtsstoornissen op waardoor de kans op vallen of zich ernstig stoten vergroot.


Osteoporose

Het beendergestel is gemaakt van levend weefsel dat zich continu vernieuwt. Tot wanneer men ongeveer 35 jaar oud is, zal, in normale omstandigheden, het menselijk lichaam de verouderde botmassa vervangen door vernieuwd botweefsel. De afbraak en vernieuwing van de beendermassa loopt tot die leeftijd gelijk op. Dus evenveel afgebroken weefsel zal weer vervangen worden door nieuw botweefsel.
Maar vanaf het 35ste levensjaar gaat zowel bij vrouwen als bij mannen de afbraak sneller dan de opbouw. Er wordt dus telkens meer bot afgebroken dan weer aangemaakt.

Om nieuw beenderweefsel aan te maken, heeft het lichaam het hormoon oestrogeen nodig.
Na de menopauze vermindert bij vrouwen de productie van dit hormoon, wat tevens verklaart waarom botbreuken bij vrouwen na hun menopauze meer voorkomen dan botbreuken dan mannen op een wat gevorderde leeftijd.

Je kan stellen, hoe ouder men wordt, hoe brozer het beendergestel.
Als je regelmatig blijft bewegen en sporten, zullen je beenderen veel sterker blijven en zal je bovendien je spieren versterken die op hun beurt de botten kunnen ondersteunen.
Vandaar dat wij er telkens op blijven hameren dat bewegen van levens-vitaal belang is!

Natuurlijk kent osteoporose ook vele andere oorzaken zoals:

  • De ziekte van Crohn
  • Bepaalde schildklier problemen
  • Een overdreven werking van de bijschildklier of de bijnier
  • Reumatoïde artritis
  • Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen (cortisone, epilepsie, …)
  • Langdurige bedlegerigheid of immobiliteit (tot 1% verlies van de botmassa per week)

Een ongeluk is zo gebeurd …

Een ongelukkige val of je ergens verkeerdelijk aan stoten, kan vlugger gebeurd zijn dan je verwacht. De gevolgen hiervan zijn bij oudere mensen vanzelfsprekend ingrijpender dan bij jonge sneller recupererende mensen.

Een mooi tapijt dat je absoluut wil behouden, kan bijvoorbeeld wel eens kwade boosdoener zijn, maar een gladde badkamervloer of een geverniste trap mag je zeker ook zorgen baren. Daarom raden wij bij Capablis absoluut een heupbescherming aan naast ook voorzorgsmaatregelen die je kan treffen om je huis en leefomgeving veiliger te maken.

Heuppijn hoeft uiteraard niet onmiddellijk een signaal tot een heupoperatie te zijn. Evengoed kan het om een pijnlijke slijmbeursontsteking gaan waar je je dan moet op concentreren om de ontsteking weer te genezen dit bijvoorbeeld aan de hand van bij voorkeur natuurlijke ontstekingsremmers, rust en de juiste heupoefeningen. Een aangename en vooral veilige heupbescherming kan veel pijn verlichten en problemen vermijden.

Heupbescherming

De meest gezonde manier om niet alleen je heupen maar je hele lichaam te beschermen tegen kwalen en andere pijnlijke aandoeningen, blijft zonder enige twijfel BEWEGEN!
Want is zonder enige twijfel het beste medicijn om langer gezond, mobiel en dus zelfstandig te blijven.
Een beetje extra stappen, wat trappen proberen te nemen in plaats van de lift, je auto eens wat verder parkeren in plaats van nog een keertje rond te rijden om een dichtere parkeerplek te vinden, een extra wandelingetje met de hond, zijn allemaal gezonde trucjes om jezelf wat extra beweging te geven. En dit geldt natuurlijk voor iedereen, voor jou en oud! Je kan er niet jong genoeg mee beginnen! Bewegen, bewegen bewegen. 

Na een heupoperatie is het belangrijk om weer aan te sterken, maar ook als het bewegen wat minder soepel gaat, is het noodzakelijk om voorzichtig weer op krachten te komen.
Dagelijks oefeningen doen om je spieren en het gewricht weer soepel en sterk te maken, kan je hier vinden.

Maar naast oefeningen zijn zelfs dagelijkse handelingen zoals bezig zijn in de tuin of op je terras minstens even belangrijk om jezelf van wat beweging te voorzien.
Uiteraard is een wekelijkse sportactiviteit zeker niets om van je agenda te schrappen omdat deze er zeker mee voor zorgen dat je een betere bloedsomloop krijgt. Hierdoor gaan immers blessures sneller genezen, ook vermeden worden en je ganse lichaam wordt voorzien van zuurstofrijk bloed.
Mogelijke hulpmiddelen om thuis wat oefeningen te doen, kan je hier terugvinden.  

Natuurlijk kunnen al deze beweging een mogelijke val niet uitsluiten, dus zijn extra voorzorgsmaatregelen soms echt niet uit den boze. In tegendeel, dikwijls vermijden ze veel leed en pijn en zorgen er bovendien voor dat je geen problemen krijgt met breuken of andere blessures.

Wat zijn hipshields, of heupbeschermers en waarom zijn ze een prima oplossing?

           

 

                      

Het geheim ligt eigenlijk in het gebruikte materiaal. Het is een zacht veerkrachtig materiaal met kleine luchtcellen in een honingraatstructuur.
Elk compartimentje werkt individueel als een minischokdemper. Ze vangen schokken op, verspreiden deze schok over de verschillende cellen en absorberen op die manier een val of schok waardoor de heup beschermt blijft.
Na een heupoperatie waarbij bijvoorbeeld een heupprothese werd geplaatst, is een heupbeschermer dan ook een erg welkom hulpmiddel. Maar evengoed mensen die last hebben van artrose (rematoïde artritis) in de heupen, zullen deze beschermers met een groot plezier gebruiken.

Je voelt de beschermers niet zitten, ze zullen dus niet storen tijdens het stappen of bewegen, ze zitten niet in de weg.
Bovendien zijn de beschermers onzichtbaar onder kleding en geven ze een terdege gerust gevoel omdat het de kans op een breuk aan de heupen aanzienlijk vermindert.

De bescherming die er in kleding is verwerkt voor motorrijders, wordt op dezelfde manier vervaardigd.
Aangezien deze beschermers een grote impact moeten kunnen incasseren, kunnen wij bij Capablis garanderen dat er een aanzienlijke verminderde kans op botbreuken zal optreden na een val of een flinke stoot op het heupgewricht bij het correct dragen van deze beschermende heupschelpen.

Deze schelpen dienen als valpreventie, maar ook bij het sporten kunnen ze zonder enige twijfel van een groot belang zijn.
Fietsers en mountainbikers kunnen zich lelijk bezeren bij het vallen aan de heupen. Deze schokdempers verkleinen aanzienlijk de kans op ernstige blessures of letsels.

Meer informatie omtrent hipshields

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden