Heup versterkende oefeningen

Heup versterkende oefeningen

Dagelijks oefeningen doen om de heupen te versterken en deze weer soepel maken, is één van de meest belangrijke valpreventies!

Heup versterkende oefeningen

Het is bewezen dat vallen bij 65 plussers één van de grootste oorzaken van verwondingen is die zelfs tot sterfte kunnen leiden!
Per jaar krijgt 1 op 3 mensen hiermee te maken.
Reden genoeg dus om er even bij stil te staan.

In het kader van dit probleem, stelden 300 70-plussers zich kandidaat om deel te nemen aan een onderzoek waarin ze onder andere een cursus volgden die hun kracht en evenwicht verbeterde.
Deze groep van mensen bleef men verder opvolgen en men is later tot de vaststelling kunnen komen dat de mensen in deze groep tot 31% minder ongelukken had.

Omdat vallen op oudere leeftijd niet enkel fysisch verzwakkende gevolgen kan hebben, maar zeker ook psychologische, is het erg belangrijk om aan valpreventie te doen.
Na een val kunnen mensen in een sociaal isolement geraken en velen ondervinden een grote invloed op hun zelfvertrouwen.

Meer info over heuppijn en hoe dit te verhelpen?

Dan verwijzen we je graag door naar ons blogartikel van 27/02/2018.


Oefening:

Ga op een stoel zitten en plaats je voeten op de grond, lichtjes achter de knieën. Sta nu rustig op en ga langzaam weer terug zitten zonder de voeten te verplaatsen.
Tracht hierbij geen armleuningen (of tafel ed.) te gebruiken, maar plaats eventueel een stoel met de rugleuning voor je, om deze te gebruiken in geval dat je een extra hulpje nodig hebt.

 

Oefening:

Ga achter een stoel staan en houd de rugleuning vast voor de nodige steun
Til je ene been op naar voren, buig het been tot maximaal 90° en houd je gebogen been enkele tellen vast. Houd hierbij je rug zo recht mogelijk.
Herhaal deze oefening ook met het andere been.
Je gewicht van het ene been naar het andere overdragen, is een grote uitdaging voor je evenwichtsgevoel.

 

Oefening:

Ga achter een stoel staan en houd de rugleuning vast voor de nodige steun. Breng rustig je ene been gestrekt naar buiten en rust even met je tenen op de grond. Beide benen blijven bij deze oefening gestrekt. Breng dan je been weer naar binnen en plaats het naast je andere been. Doe ditzelfde met het andere been.
Blijf bij deze oefening goed rechtop staan en leun niet zijwaarts. Herhaal deze oefening een paar keren.

 

Oefening:

Indien de vorige oefening goed lukt, kan je deze zwaarder maken door de voet van de grond te houden. Dus niet even met de tenen de grond aantikken.

 

Oefening:

Ga achter een stoel staan en houd de rugleuning vast voor de nodige steun. Breng rustig je ene been gestrekt naar achteren en rust even met je tenen op de grond. Beide benen blijven bij deze oefening gestrekt. Breng dan je been weer naar voren en plaats het naast je andere been. Doe ditzelfde met het andere been.
Blijf bij deze oefening goed rechtop staan en tracht niet naar voren te leunen.

 

Oefening:

Indien de vorige oefening goed lukt, kan je deze zwaarder maken door de voet van de grond te houden. Dus niet even met de tenen de grond aan te raken.
Blijf bij deze oefening goed rechtop staan en tracht niet naar voren te leunen.

 

Oefening:

Ga achter een stoel staan en houd de rugleuning vast voor de nodige steun.
Leun op één been dat je lichtjes plooit en breng het andere been gestrekt naar buiten. Plaats de voet van dit gestrekte been op de grond en houd dit 8 tellen vast. Doe deze oefening 2 maal na elkaar met hetzelfde been.
Blijf bij deze oefening goed rechtop staan en tracht niet opzij te leunen.
Herhaal deze oefening met het andere been.

 

Oefening:

Ga achter een stoel staan en houd de rugleuning vast voor de nodige steun.
Leun op één been dat je lichtjes plooit en breng het andere been gestrekt naar achteren. Plaats de voet van dit gestrekte been op de grond en houd dit 8 tellen vast. Zorg ervoor dat de hiel contact houdt met de grond. Doe deze oefening 2 maal na elkaar met hetzelfde been.
Herhaal deze oefening met het andere been.

 

Oefening:

Ga achter een stoel staan en houd de rugleuning vast voor de nodige steun.
Ga langzaam op je tenen staan zonder daarbij naar voren te leunen.
Houd je knieën gestrekt en kom langzaam weer terug.
Herhaal dit een aantal keren.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden