• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Polsbrace of polsbandage

Een polsbrace of polsbandage nodig? Heb je last van het carpaal tunnel syndroom of is het eerder een de quervain? Hier vind je de meest effectieve oplossing voor klachten aan de pols.
Merken
ManuTrain actieve bandage ter ontlasting en stabilisatie van de pols
Bauerfeind ManuTrain actieve bandage ter ontlasting en stabilisatie van de pols. Aangewezen bij artr...
€--,--
- +
Polsbrace en vingerbrace - ManuLoc Long Plus brace lang
Bauerfeind ManuLoc Long Plus polsbrace voor immobilisatie van de hand met afneembare vingersteun. Aa...
€--,--
- +
Duimbrace en polsbrace Lang - ManuLoc Rhizo Long Plus
Bauerfeind ManuLoc Rhizo Long Plus polsbrace voor immobilisatie van de hand met afneembare vingerste...
€--,--
- +
Polsbrace Comfort Cool
Deze comfortabele polsbracen zullen je polsen beschermen en ontlasten zodat bepaalde bewegingen mind...
€--,--
- +
Duimbrace en polsbrace kort - ManuLoc Rhizo
Bauerfeind ManuLoc Rhizo polsbrace voor de stabilisatie van de pols en de duim. Aangewezen bij irrit...
€--,--
- +
Polsbrace lichte ondersteuning Neo G
Een polsbrace van NEO G zit altijd comfortabel vanwege het soepele zachte materiaal en de aanpassend...
€--,--
- +
Duimbrace en polsbrace Lang -ManuLoc Rhizo Long
Bauerfeind ManuLoc Rhizo Long polsbrace voor een verhoogde stabilisatie van het polsgewricht en de d...
€--,--
- +
Polsbrace - ManuLoc brace
Bauerfeind ManuLoc polsbrace voor de stabilisatie van de pols. Aangewezen bij licht carpaaltunnelsyn...
€--,--
- +
Push Med Polsbrace Splint
De Push med polsbrace splint biedt rust aan het polsgewricht, zonder daarbij de handfunctie te beper...
€--,--
- +
Push Care Polsbrace
De Push care polsbrace biedt compressie rond het polsgewricht, waardoor het stabiliteitsgevoel in he...
€--,--
- +
Polsbrace - ManuLoc Long brace
Bauerfeind ManuLoc Long polsbrace voor een verhoogde stabilisatie van het polsgewricht. Aangewezen b...
€--,--
- +
Polsbrace Stabiliserend Neo G
De stabiliserende polsbrace van NEO G is steviger dan zijn "standaard" broertje vanwege de verstevin...
€--,--
- +
Push Med Polsbrace
De Push med polsbrace biedt een hoge mate van ondersteuning en bescherming aan het polsgewricht, zon...
€--,--
- +

Polsbrace of polsbandage

POLSBRACE

Een overzicht van onze polsbandages, polsbraces of polsspalken.

Een polsbrace dragen doe je uiteraard niet voor je plezier!
Onze polsen en handen worden dagelijks intensief belast en dat laat zo z’n sporen na. Een pols wordt al snel overbelast en een polsbrace kan je dan veel ellende besparen. Mogelijk hebt je een pijnlijke pols of een polsontsteking opgelopen, last van artrose handen, artrose vingers of een tendinitis pols. Misschien heb je tijdens het sporten wel een verstuikte pols opgelopen en heb je daarvoor even een polsbrace nodig?
Maar mogelijk zijn het de eerste tekenen van een Carpaal Tunnelsyndroom, springvinger of De Quervain?

Veelal betreft het een overbelasting van je polsgewricht of je duimgewricht. Het gewricht of de pezen zijn overbelast en moeten tot rust komen om zo de ontsteking de tijd te geven om te genezen en de pijn te doen verdwijnen. Indien de ontsteking en/of pijn niet verdwijnen op korte termijn (2 tot 3 weken), is het aangewezen een dokter te raadplegen.

In de meeste gevallen zijn hier de bijhorende pijnklachten aan de orde, denk hierbij aan algemene pijn in de pols, slapende handen of tintelende handen, tintelende vingers, … De ondersteuning van een polsbrace kan verlichting brengen bij heel wat van deze pijnsymptomen. De meest voorkomende pijnklachten voor de verschillende onderdelen van de hand zijn de volgende:

Pols: Pijn in de pols, pijnlijke pols, stekende pijn in de pols, pijn in de pols door overbelasting.

Hand: Slapende handen, tintelingen in de hand, tintelende handen, algemene pijn in de handen, kramp in de handen.

Vingers: Tintelende vingers, slapende vingers, pijnlijke vingers, stijve vingers, tintelende vingertoppen.

De meest voorkomende redenen waarom iemand een polsbrace draagt is om de volgende redenen:

 • Overbelasting
 • Carpaal tunnel syndroom
 • De quervain
 • Verstuiking
 • RSI (repetetive strain injury)

Wat is het nut van een polsbrace of polsbandage?

Het dragen van een polsbrace of polsbandage zal de trillingen van je spieren en pezen in je pols hetzij ondervangen of beperken. Ten gevolge van deze ontlasting krijgt de pols de kans om te herstellen, de ontsteking geneest en je kan je pols terug gebruiken.
Maar ook bij bv carpaal tunnel syndroom vraagt je polsgewricht om rust. Specifiek bij het carpaal tunnel syndroom heeft het gewricht nood aan een gezonde stand. Daarom is het raadzaam om vooral s' nachts een polsbrace te dragen om volledig te kunnen genezen van het carpaal tunnel syndroom.

Let wel, de pijnsymptomen in de pols zijn niet altijd direct te linken aan een overbelasting van de polsen. Wanneer je bv. je arm overbelast hebt of door een aandoening zoals De Quervain of het carpaal tunnel syndroom, kan dit directe gevolgen hebben voor je pols. Bij revalidatie is het dus steeds aangewezen de krachtuitoefening  en intensiteit  van de activiteiten stelselmatig terug op te bouwen.   

Een polsbrace kan bijzonder nuttig zijn wanneer je een peesontsteking hebt. Door de bewegingsbeperking kan het polsgewricht rusten en kan de onsteking genezen.
Ook een peesschedontsteking kan je maar best vroeg genoeg aanpakken, want deze kan leiden tot een veel lastiger te genezen carpaal tunnel syndroom.

Ben je op zoek naar een activerende polsbandage of eerder een stabiliserende polsbrace? De termen polsbandage, polsbrace en polsspalk worden frequent door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een wezenlijk verschil. Een en ander is afhankelijk van je klachten en de gestelde diagnose.

Een polsbandage heeft geen voorgevormde hulpstukken en gaat het polsgewricht actief ondersteunen en stimuleert de doorbloeding. Je kiest voor een polsbandage als je milde klachten hebt en je wat ondersteuning kan gebruiken ter ondersteuning van je polsgewricht.

Een polsbrace bevat wel voorgevormde onderdelen of spalken, meestal in aluminium of pvc, waarbij de pols of de bal van je hand ontlast wordt. Er is sprake van een bewegingsbeperking, wat het getroffen gebied de kans geeft om te herstellen. In de meeste gevallen zijn deze spalken uitneembaar zodat je in een gevorderd stadium van genezing de brace verder kan gebruiken ter ondersteuning. Dit is bijzonder praktisch bij specifieke intensere activiteiten of bij sportuitoefening. Maar ook bij carpaal tunnel syndroom, omdat je de brace mogelijk eerst overdag en 's nachts draagt, later enkel 's nachts en vervolgens enkel 's nachts maar met minder ondersteuning (zonder de spalken).
Door het gelijdelijke afbauwen van ondersteuning zal je pols veel beter kunnen revalideren, aansterken en weer helemaal gezond functioneren.

Specifieke aandoeningen die gebaat zijn bij het gebruik van een polsbrace of polsbandage.

Carpaal Tunnel Syndroom (carpale tunnel)

Carpaal Tunnel Syndroom, afgekort CTS is een veel voorkomende aandoening. De carpale tunnel is een nauwe doorgang voor zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in lopen. De aandoening zelf betreft een irritatie of beknelling van de nervus medianus, de middelste armzenuw ter hoogte van de pols. In veel gevallen treft het beide polsen tegelijk en zijn de klachten net wat meer op de voorgrond bij de meeste gebruikte hand.

Carpale Tunnel komt uitgesproken meer voor bij vrouwen dan mannen, met een piek in de leeftijdscategorie 45-55 jaar. Er zijn verschillende triggers die de aandoening in de hand werken:

 • Intensieve belastingen van de hand en polsgewricht
 • Langdurige herhaling van terugkerende patronen met de hand/pols
 • RSI (Repetitive Strain Injury) of klachten door herhaaldelijke overbelasting
 • Ongunstige werkhoudingen
 • Blootstelling aan trillingen in arm en pols
 • Druggebruik

De aandoening Carpaal tunnel syndroom komt veelal naar voor met pijnsymptomen in de combinatie duim, wijsvinger en middelvinger. De klachten zijn aanhoudend, pertinent en veroorzaken ook ’s nachts (verhoogde) pijnklachten.

Typische pijnsymptomen bij Carpaal Tunnel zijn:

 • Gevoelsverlies of doofheid in de duim, wijsvinger en middelvinger (meestal niet in de pink)
 • Aanhoudende pijn en krachtverlies in de hand
 • Aanhoudende pijn ’s nachts
 • Verschuiving van de pijn richting elleboog
 • Schudden met de hand(en) geeft tijdelijke verlichting van de pijn.

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen, klachten, diagnose en mogelijke behandelingen van Carpale Tunnel? Bekijk dan even ons indicatieblad Carpaal Tunnel Syndroom.

Springvinger of Trigger Finger

Springvinger, Trigger Finger, Tendovaginitis Stenosans of peesschedeontsteking van de vinger is een vrij algemeen voorkomende aandoening en wordt veroorzaakt door een zwelling ten gevolge van een ontsteking in de pees die bij beweging de peesschede of peeskoker irriteert. De pezen lopen doorheen de peeskoker en lopen vanaf het uiteinde van de handpalm tot aan het eindgewricht van de vinger. Als direct gevolg van de ontsteking raakt de peeskoker vernauwd, de pees glijdt niet soepel meer door de peesschede waardoor de vinger kan blijven haken of zogenaamd triggeren, vandaar ook wel de gangbare benaming Springvinger of Trigger Finger.

Vaak voorkomende klachten zijn een pijnlijke zwelling aan de basis van de vinger of duim. De vinger is moeilijk te buigen en/of strekken. Als de vinger of duim gestrekt wordt, gaat dit gepaard met een schokje. Vaak treedt er ook pijn op aan de voorzijde van de hand, net onder het begin van de vinger. Het onderste gedeelte van de vinger kan gezwollen aanvoelen. Koude omgevingen verergeren de klachten, bijvoorbeeld tijdens skivakanties of boottochten.

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen, klachten, diagnose en mogelijke behandelingen van Springvinger of Trigger Finger? Bekijk dan even ons indicatieblad Springvinger.

De Quervain

De Quervain is een relatief veel voorkomende aandoening aan de duimpezen. Meer specifiek de 2 duimpezen genaamd, musculus abductor pollicis longus, en musculus extensor pollicis brevis. Beide pezen lopen door een peesschede in het polsgewricht die bij vernauwing beklemming van deze pezen veroorzaakt. Ten gevolge hiervan zwelt het weefsel op, ontstaan pijnsymptomen en treedt irritatie van de duimpezen op.

De peesontsteking aan de pols wordt algemeen veroorzaakt door (over)belasting, en wordt meestal uitgelokt door het herhaaldelijk uitvoeren van een grijpende of wringende beweging. Denk hierbij aan schrijven, roeien, verven, houthakken, alsook algemeen computerwerk. Bij het sporten komt het veelvuldig voor bij volleybal, maar voornamelijk ook bij de racketsporten zoals tennis of badminton.

De Quervain komt ook opmerkelijk meer voor bij jonge moeders. De combinatie van bewegingen van de pols die eerder weinig of niet voorkwamen, vb. optillen van de baby, in combinatie met hormonale wijzigingen tijdens de zwangerschap, kunnen een trigger zijn voor de ontsteking.

Een eerder opgelopen trauma aan de pols of polsgewricht kan tot de aandoening leiden. Personen met artrose of een reumatische, achtergrond lopen ook een verhoogd risico.

Typische pijnsymptomen bij De Quervain zijn:

 • Zwelling aan de duimzijde van de pols
 • Pijn aan de duimzijde van de pols
 • Peesontsteking aan de pols
 • Schurend gevoel bij het bewegen van de duim
 • Slapend gevoel aan de strekzijde van duim en wijsvinger
 • Pijn bij het grijpen
 • Pijn bij draaiende beweging
 • Uitstraling naar de arm of duim

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen, klachten, diagnose en mogelijke behandelingen van De Quervain? Bekijk dan even ons indicatieblad Ziekte van De Quervain.

Tendinitis van de pols

Bij Tendinitis van de pols of peesontsteking aan de pols is er sprake van een ontsteking in de pols waarbij één of meerdere pezen in de pols ontstoken of geïrriteerd raken of zijn. Veelal is dit het gevolg van een veelvuldig herhaalde activiteit die met hand en arm wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan computergebruikers, sporters in het algemeen, en specifiek de racketsporters. De kans op ontwikkeling van een peesontsteking op het polsgewricht neemt toe met de leeftijd, daar de soepelheid en elasticiteit van de pezen met jaren achteruit gaat.

In de meest milde vorm spreken we over een peesontsteking van de pols. Wanneer ook de peesschede verdikt en de vlotte beweging van de pezen bemoeilijkt wordt spreken we van Tendinopathie. Deze peesschedeontsteking wordt gekenmerkt door een verhoogde irritatie. Wanneer de klachten zich ontwikkelen aan de duimzijde van de pols spreken we over Tendinitis van De Quervain , zie omschrijving voorafgaand. Het is aangewezen het polsgewricht te beschermen en ontlasten om zo het herstel terug in te kunnen zetten. 
Een peesschedeontsteking kan leiden tot een carpaal tunnel syndroom, wat soms minder gemakkelijk te genezen is.

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

Artrose van de pols

Artrose van de pols is veelal een direct direct gevolg van het verouderingsproces. De botten in de hand en pols zijn gevoelig voor slijtage. Het kraakbeen tussen de botten wordt dunner en veroorzaakt de typische pijnklachten. Er is sprake van een algemene pijn of irritatie van de pols en de flexibiliteit of beweegbaarheid van het polsgewricht is duidelijk afgenomen. In sommige gevallen is er ook sprake van een zichtbaar opgezwollen pols.  Artrose in de pols kan veroorzaakt worden ten gevolge van een ontstekingsreactie bij reumatoïde artritis. Het is aangewezen het polsgewricht te beschermen en ontlasten om zo het herstel terug in te kunnen zetten.  

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

Bursitis van de pols

Bij Bursitis van de pols betreft het een ontsteking van de slijmbeurs. Deze slijmbeurs of bursa is samengesteld uit een soort van kussentje gevuld met een slijmerig vocht. De slijmbeurs zorgt er voor dat de gewrichten soepel kunnen blijven bewegen, zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. Gezien zowel de slijmbeurs als de pezen dicht bij elkaar liggen is het niet eenvoudige beide van elkaar te onderscheiden, temeer ze dezelfde pijnsymptomen veroorzaken.

Heel dikwijls kan een ontsteking genezen als de behandelplaats kan rusten en dus ontlast wordt. In het geval van een pijnlijke pols is een polsbrace heel erg aangewezen om het gewricht te ontlasten.
Een goede polsbrace zal het gewricht daar waar nodig ook steunen.

Een peesschedeontsteking veroorzaakt een verhoogde productie van vocht en kan uiteindelijk leiden tot een Carpaal Tunnel Syndroom.

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

VOOR MEER INFORMATIE OVER BRACEN, VERWIJZEN WIJ JE GRAAG DOOR NAAR ONZE PAGINA: ALGEMENE INFORMATIE OVER BRACEN

 

Nog vragen bij dit product? Geen probleem we helpen je graag verder. Stuur ons een e-mail bericht en we komen zo snel als mogelijk bij je terug met een antwoord op je vraag. Je kan ons ook steeds bellen met één van onze specialisten op volgend telefoonnummer +32 (0)2 793 02 46