• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Duimbrace of duimspalk

Een Duimbrace of Duimspalk nodig? kijk hier voor de meest effectieve oplossing voor je klachten.
Merken
Ondersteuning & functie
Geschikt bevonden bij
Specifieke klachten
Ortho Duimbrace CMC
De Push CMC duimbrace stabiliseert het basisgewricht van de duim (CMC) en positioneert de duim in ee...
€--,--
- +
RhizoLoc duimbrace voor de stabilisatie van het duimgewricht
Bauerfeind RhizoLoc duimbrace voor de stabilisatie van het duimgewricht. Aangewezen bij behandeling ...
€--,--
- +
Duimbrace Neo G
Deze duimbrace past altijd perfect! Hij bestaat uit zacht, soepel materiaal, met een versteviging bi...
€--,--
- +
Duimbrace Comfort Cool
Omdat deze bracen gemaakt zijn van een geperforeerd neopreen materiaal met een laagje van badstof, b...
€--,--
- +

Duimbrace of duimspalk

DUIMBRACE

Een overzicht van onze duimbraces of duimspalken

Onze duimen krijgen het soms hard te verduren. Het duimgewricht is een heel beweeglijk gewricht en meteen ook het meest mobiele gewricht van de hand. Bijgevolg is het dan ook bijzonder vatbaar voor slijtage. Een kort overzicht van de meest voorkomende aandoeningen waarbij een duimbrace verlichting van pijn en klachten kan brengen.

Rhizartrose, duimbasisartrose of CMC 1 artrose

Rhizartrose, of artrose van het duimgewricht is een vrij algemeen voorkomende aandoening en kan zich op verschillende manieren manifesteren.

Bij de chronische vorm van rhizartrose of duimbasisartrose verdwijnt geleidelijk aan het kraakbeen tussen de pols en de duim, meer specifiek het carpometacarpaal gewricht. De oorzaak voor rhizartrose is veelal te herleiden tot intensieve langdurige en zware (over)belasting van het duimbasisgewricht, waardoor mettertijd slijtage optreedt. Artrose van de duim kan hardnekkig zijn, tot onomkeerbaar waarbij ontlasting van het gewricht centraal staat. 

Bij de acute vorm spreken we over een verstuiking, distorsie, verzwikking of kneuzing van het duimgewricht welke vergelijkbare klachten kan uitlokken. In dit geval is er dikwijls aanvullend  ook sprake van een combinatie van de klachten met een gezwollen duim of bloeduitstorting in de duim.

Veel voorkomende pijnklachten bij rhizartrose (maar zeker niet beperkt tot) zijn:

 • Verminderde kracht van de duim
 • Bewegingsbeperking van de duim
 • Verminderde kracht in de hand
 • Pijn bij druk op de duim
 • Zeurende pijn aan de basis van de duim
 • Gezwollen duimbasisgewricht

Bekijk hier de aanbevolen artikelen.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen, klachten, diagnose en mogelijke behandelingen van rhizartrose? Bekijk dan even ons indicatieblad rhizartrose.

Skiduim, jachtopzienersduim of gamekeeper’s thumb

Skiduim is een frequent voorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door een verslapte, verrekte of gescheurde gewrichtsband welke aan de binnenkant van de duim ligt. Deze gewrichtsband vormt samen met nog andere gewrichtsbanden de basis voor  de stabiliteit van het onderste gewricht van de duim. Het gewricht is instabiel en er treden pijnsymptomen op.

In acute vorm wordt de binnenste gewrichtsband extreem naar buiten gericht of uitgerokken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij balsporten zoals basketbal, handbal, voetbal…,  wanneer een bal met hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim terecht komt. Wanneer de skistok bij het vallen achter de duim blijft hangen wordt deze te ver uitgerokken, hier  hebben we ook meteen de herkomst van de naam van de aandoening te pakken. Algemeen dus alle vormen waarbij de duim extreem overrokken wordt.

Langdurige blootstelling aan herhaaldelijk uitrekken van de gewrichtsband werkt chronische (over)belasting in de hand en kan op termijn gelijkaardige klachten veroorzaken, waarbij gewrichtsslijtage ontstaat, gepaard gaande met functiebeperkingen en pijnklachten.

Veel voorkomende pijnklachten bij skiduim (maar zeker niet beperkt tot) zijn:

 • Algemene pijn, irritatie en zwelling van het onderste duimgewricht
 • Instabiliteit van de duim
 • Pijn bij kracht zetten
 • Zwelling (mogelijks in combinatie met verkleuring) aan de binnenzijde van de duim

Bekijk hier de aanbevolen artikelen.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen, klachten, diagnose en mogelijke behandelingen van skiduim? Bekijk dan even ons indicatieblad skiduim.

Syndroom van De Quervain

Bij de Quervain betreft het tendovaginitis stenosans (of ontsteking van de peesschede), waardoor een vernauwing optreedt in de peesschedekoker en er zo een tweetal pezen, specifiek de musculus abductor pollicis longus, en de musculus extensor pollicis brevis, ingeklemd raken. Ten gevolge hiervan treedt er irritatie op.

De oorzaak van deze ontsteking is veelal getriggerd door een (nieuwe) veelvuldig herhaalde beweging. O.a. hormonale schommelingen (vb. na een zwangerschap) worden met de ziekte van De Quervain geassocieerd. De ontwikkeling van de aandoening wordt ook in de hand gewerkt na een polsbreuk.

Veel voorkomende klachten zijn:

 • Pijn aan de duimzijde van de pols
 • Uitstraling naar arm of onderarm
 • Grijpen en draaien wordt als pijnlijk ervaren
 • Zwelling aan de basis van de duim

In tegenstelling tot een klassieke brace voor het duimgewricht is het aangewezen om hier te kiezen voor een stabiliserende polsbrace, al dan niet met duimfixatie.  

Bekijk hier de aanbevolen polsbraces.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen, klachten, diagnose en mogelijke behandelingen van skiduim? Bekijk dan even ons indicatieblad syndroom van De Quervain.

Postoperatieve behandeling

Na een operatie aan het duimgewricht kan het tevens raadzaam zijn om gebruik te maken van een duimbrace of polsbrace ter ondersteuning van het herstel. Het is dan zeker niet de bedoeling het gewricht te immobiliseren, maar juist om ondersteuning te bieden bij het hervatten van de dagelijkse werkzaamheden en zo overbelasting in een vroeg stadium van het herstel tegen te gaan.

De voordelen van een duimbrace of duimspalk op een rijtje:

 • Biedt bescherming tegen het (opnieuw) stoten van de duim
 • Vermindert de pijnklachten
 • Bevordert het herstel
 • Ondersteunende werking bij sportbeoefening
 • Belemmert de dagelijks activiteiten niet
 • Ondersteunende werking bij instabiliteit van de duim door het gebruik van een kwalitatieve duimbrace

VOOR MEER INFORMATIE OVER BRACEN, VERWIJZEN WIJ JE GRAAG DOOR NAAR ONZE PAGINA: ALGEMENE INFORMATIE OVER BRACEN

 

Nog vragen bij dit product? Geen probleem we helpen je graag verder. Stuur ons een e-mail bericht en we komen zo snel als mogelijk bij je terug met een antwoord op je vraag. Je kan ons ook steeds bellen met één van onze specialisten op volgend telefoonnummer +32 (0)2 793 02 46