• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Badplanken en badzitjes

Badplanken en badzitjes

BADPLANKEN

Een badplank of douchezitje is voor sommige mensen een geweldige hulp om toch van een weldoende douche of bad te kunnen genieten. Het zijn onmisbare hulpmiddelen in een badkamer geworden.

Door een badzitje of een douchestoel te gebruiken, krijgt de gebruiker meer zekerheid en kan weer zelfstandig douchen of baden. 

Het gamma gaat van een kleine douchekruk tot grote douchestoelen, zelfs badbanken om nog meer stabiliteit te verkrijgen, kunnen in een ruime douche of inloopdouche gebruikt worden.

Er bestaan zelfs verrijdbare douchestoelen die tevens ook tot een toiletstoel kunnen worden omgevormd.

Het is erg belangrijk dat u zich comfortabel en veilig voelt en daar kunnen deze hulpmiddelen u zeker bij helpen.

Wat is en badplank?

Een badplank is een handig hulpmiddel dat je veilig in en uit bad helpt. Je legt de plank dwars over het bad, sommige modellen zijn te fixeren, anderen rusten met rubberen uiteinden op de beide randen van het bad.

Het is een ondersteuning voor mensen die wat moeilijk in en uit hun bad kunnen stappen.

Dit hoeft niet persé te vallen onder de hulpmiddelen voor ouderen, deze badplank is een artikel dat door iedereen die veilig in en uit bad wil stappen en een beetje minder mobiel is, graag zal gebruikt worden!

Kom je in aanmerking?

Geraak je niet meer gemakkelijk in of uit bad?

Heb je hulp nodig om jezelf uit het bad te hijsen en beslis je daarom om maar geen bad meer te nemen?
Durf je niet zelfstandig over de badrand te stappen om een douche te nemen? En houd je het dan maar op het jezelf wassen aan de lavabo?

Misschien is het dan raadzaam om je eens te informeren over wat een badplank of douchestoel voor je kan betekenen.

Waarvoor worden badplanken gebruikt?

Deze hulpmiddelen worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Ze dienen om te beginnen als een gemakkelijke, maar vooral als veel veiligere manier om jezelf over de badrand te helpen.  Het vergemakkelijkt het in en uit bad stappen aanzienlijk.
De kans op uitglijden wordt ook belangrijk veel verkleind.

Mensen die niet beschikken over een douchecabine, kunnen een badplank ook als douchestoel gebruiken.

Je wast of doucht al zittend boven het bad.

Het gevaar op vallen bij bijvoorbeeld het wassen van de voeten en tenen is hiermee quasi verdwenen. Maar tevens zal je ook op een ontspannen manier kunnen genieten van een douche, of je op een eveneens ontspannende en veilige manier kunnen wassen boven het bad.

Heb je een badplank nodig?

Natuurlijk heeft niet iedereen een badplank nodig, maar als er een badplank voor handen is, zal wel iedereen die gebruiken. Ook zij die wél goed te been zijn.
Een badplank wordt naast een douchestoel of badzitje, ook gebruikt om een handdoek op te leggen voor na het douchen of om als een soort van tafeltje te gebruiken wanneer je wel in het bad gaat zitten.

Wat zijn goede badplanken?

Uiteraard moeten de badplanken, of douchestoelen waar ze ook voor gebruikt worden, veilig, stevig, stabiel en betrouwbaar zijn. Een versie van een niet gespecialiseerde winkel in orthopedische hulpmiddelen zal mogelijk niet dezelfde kwaliteit aanbieden.
Duurzame en robuuste materialen zijn zeker geen overbodige luxe en daarenboven dient de badplank comfortabel te zijn.

Gelukkig zijn we ondertussen al zodanig geëvolueerd dat ook het design onder handen werd genomen waardoor de meeste badplanken – douchestoelen in iedere badkamer discreet maar toch mooi en hedendaags zullen zijn.

Een badplank met een handgreep zal net iets gemakkelijker te gebruiken zijn dan één zonder. Het is afhankelijk van de gebruiker om te oordelen of een handvat noodzakelijk is of niet.
Je benen over de badrand tillen zal allicht met een handgreep iets gemakkelijker gaan dan zonder handvat.

Deze handgrepen kunnen ook afzonderlijk op de badrand geplaatst worden. Informatie hierover kan je hier terugvinden. 

Een goede waterafvoer is eveneens van groot belang.

Wat zijn de verschillende uitvoeringen van badplanken?

Er zijn badplanken met geen, 1 of 2 handgrepen.

Ze bestaan in hout, kunsstof of metaal met een coating.

Sommige zijn verstelbaar in breedte en in hoogte.

Voor een extra beveiliging kan je kiezen voor een uitvoering met zuignappen.

Vanzelfsprekend zijn er verschillende maten in te vinden, van gewone breedtes tot XL breedte.

De badplanken – douchestoelen kunnen ook een inkeping hebben om het wassen van het onderlichaam te vergemakkelijken.

Ook kan je dit hulpmiddel vinden met een draaischijf.

Belangrijk om weten!

Als je een badplank wilt gebruiken, moet je wel de mogelijkheid hebben om zelfstandig je benen over de badrand heen te tillen.

Houd altijd rekening met het maximale gebruikersgewicht. Overschrijd dit niet, want het kan ernstige gevolgen hebben!

Wij raden daarnaast ook zeker aan altijd een antislip mat of strips in je bad te kleven om het uitglijden te vermijden, maar ook uit het bad op een eventueel gladde ondergrond is het zeker wenselijk ook anti-slip producten te gebruiken.

Om nog meer veiligheid bij het in en uit bad stappen te bekomen, kan je ook gebruik maken van een badrandbeugel, een stevige handgreep en betrouwbare houvast. Dit is een soort van handvat dat je op de rand van het bad bevestigd. Meer informatie hieromtrent vind je hier.

Bovendien kan het in bepaalde gevallen ook raadzaam zijn wandbeugels te bevestigen in de badkamer. Wandbeugels die ofwel permanent te bevestigen door te boren en de beugels zo te fixeren. Maar er bestaan ook wandbeugels die geplaatst kunnen worden zonder boren en bevestigd worden met ultra stevige en bijzonder betrouwbare zuignappen. Om daar meer informatie over in te winnen, kan je hier

Hoe ga je tewerk?

Heel eenvoudig!
Je staat naast het bad en je gaat op de badplank zitten. Je tilt je benen ofwel samen, ofwel één voor één over de badrand heen.